Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ: ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Αντιγράφω από το in.gr.
Δηλώσεις Καστανίδη: Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια προωθεί η κυβέρνηση. Αθήνα, 17 Σεπ. 2010 - Σύμφωνο Συμβίωσης για άτομα του ίδιου φύλου προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δημιουργήσει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα καταθέσει προτάσεις για το Σύμφωνο Συμβίωσης ατόμων ιδίου φίλου. Το Σύμφωνο Συμβίωσης σήμερα ισχύει μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια. - Newsroom ΔΟΛ
Ανανέωση: Την ίδια είδηση βρίσκουμε και στην ιστοσελίδα του σταθμού Αθήνα 98.4, όπου αναφέρεται ως "σύμφωνο διαβίωσης". Αντιγράφω.
Καστανίδης για διαβίωση ομοφυλοφύλων Ανοιχτό άφησε με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα fm” ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρης Καστανιδης, την κατάρτιση σύμφωνου διαβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προτίθεται να δει το θέμα διότι αποτελεί και παλαιότερη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ενω παράλληλα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας έχει ηδη προχωρήσει σε διαμόρφωση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της για το θέμα.
* Ανανέωση Β: Επίσης, από το σχόλιο του SK: "Για όποιον θέλει να το κατεβάσει, το απευθείας λινκ του mp3 βρίσκεται εδώ. Το συγκεκριμένο απόσπασμα αρχίζει στο 17'10''". Τον ευχαριστώ πολύ!
.

27 σχόλια:

gay super hero είπε...

"μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα καταθέσει προτάσεις για το Σύμφωνο Συμβίωσης ατόμων ιδίου φίλου"

Μα δεν έχει καταθέσει ήδη το ΠαΣοΚ σχετικό νομοσχέδιο από πέρσι;

Αν και συμφωνώ ότι με δεδομένα τα τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα και τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν όσοι υπέγραψαν το σύμφωνο Χατζηγάκη, το όλο θέμα πρέπει να το δουν πολύ σοβαρά από την αρχή.

Ανώνυμος είπε...

"μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα καταθέσει προτάσεις για το Σύμφωνο Συμβίωσης ατόμων ιδίου φίλου"

Διαφορετικό από αυτό των ατόμων διαφορετικού φύλλου κύριε υπουργέ;

Ανώνυμος είπε...

Και τώρα βλάκα τρέξε να ψηφίσεις τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, όπως έκανες και στις βουλευτικές γιατί λίγο πριν ο Παπουτσής σου έταξε πάλι σύμφωνο...

Tales from the other side of town είπε...

Φίλος έταξε σε φίλο τριαντάφυλλο με φύλλον

Αφού λοιπόν παραβλέψουμε, την ανορθογραφία του ΔΟΛ, ας πάμε παρακάτω.

----
gsh,
Θα έλεγα μετά τα όσα πρέκυψαν με το προηγούμενο σύμφωνο που το ΙΚΑ δεν αναγνώριζε τίποτα, είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί από την αρχή, γιατί αν είναι να μην αναγνωρίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις άλλες υπηρεσίες τότε ας το κρατήσουν στα συρτάρια τους για πάντα.
Και ακόμη θα έλεγα, να εξετάσουν σοβαρά αντί για το προβληματικό σύμφωνο, τον γάμο ομοφύλων που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, όπως έκαναν πρόσφατα η Πορτογαλία, η Ισλανδία και η Αργεντινή.

---
Ανώνυμη/ε 3:05,
Προεκλογικά τουλάχιστον, το σύμφωνο που είχαν προτείνει ήταν ανεξαρτήτως φύλου και εκτός αυτού είχαν νομίζω δηλώσει ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει τον παλαιότερο.

---
Ανώνυμη/ε 3:14,
Εγώ πάντως είμαι ρομαντικός τύπος και παλαιών αρχών. Θέλω κουφέτα και γάμο, πώς να στο πώ.
:P

Ανώνυμος είπε...

Άρχισε κιόλας η εξάπλωση με άκριτο copy/paste στα blogs...

Ο Βαλλιανάτος είναι ακόμα σύμβουλος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ;

xomeritis είπε...

Ανώνυμε το ζήτημα μας αφορά άμεσα. Είτε το ΠΑΣΟΚ είναι στην εξουσία, είτε η Νέα Δημοκρατία, είτε ο Βαλλιανάτος είναι σύμβουλος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, είτε οδηγεί νταλίκα. Αν δεν ειδοποιηθούμε μεταξύ μας, να είμαστε σε εγρήγορση, με όποιους μηχανισμούς έχουμε στη διάθεσή μας, πως θα το κάναμε διαφορετικά;

Tales from the other side of town είπε...

Ανώνυμη/ε 4:10,
στατιστική στα μπλογκς κάνεις πουλάκι μου;
Βρές τον και ρώτα τον.

Thomas,
για να δούμε τί θα δούμε...

Ανώνυμος είπε...

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο(τη μόνη περίοδο που μας θυμάτε το ΠΑΣΟΚ) που σημαίνει ότι οι ρόλοι αντιστρέφονται. Μας κυνηγάνε αυτοί.

Πιστεύετε οτι η αναπαραγωγή της ρεκλάμας του ΠΑΣΟΚ χωρίς κριτική εξυπηρετεί σε κάτι την κοινότητα;

Για το Βαλλιανάτο τα λέμε άλλη φορά.

Tales from the other side of town είπε...

Ανώνυμη/ε 5:11,

Προσωπικά δεν έχω κανέναν λόγο να υπερασπιστώ το σύμφωνο συμβίωσης, πόσο μάλλον το ΠαΣοΚ, μια κυβέρνηση που αδυνατεί ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Αν διαβάσεις παλαιότερά μου ποστ, θα δείς την κριτική που έχω κάνει.

Και λέω ότι δεν έχω λόγο να υπερασπιστώ το σύμφωνο γιατί και η μέχρι τώρα εφαρμογή του στην Ελλάδα (έστω μόνο για τους ετεροφυλόφιλους) αλλά και σε άλλες χώρες, οδήγησε σε προβλήματα και περιπλοκές.

Ωστόσο, η είδηση παραμένει ως είδηση αφενός, αφετέρου, αν τελικά προχωρήσει έστω έτσι θα είναι ένα πρώτο βήμα. Ο σκοπός είναι και θα παραμείνει ο γάμος ομοφύλων.

Αν τελικά δεν προχωρήσει, νομίζω κανείς δεν θα εκπλαγεί. Από λόγια έχουμε χορτάσει. Εδώ είμαστε και θα δούμε.

Τα σχόλια είναι ανοικτά και μπορείς τόσο εσύ, όσο και οποιοσδήποτε άλλη/ος να κάνεις κριτική.

xomeritis είπε...

Προτιμώ να πάρω το ρίσκο να προωθήσω μια είδηση που να είναι φούσκα (τελικά), παρά να πάρω το ρίσκο να την αγνοήσω, να σερβίρουν κάτι που καθόλου σχέση δεν έχει με τις ανάγκες μου και τα αιτήματά μου (την ώρα που εγώ σνόμπαρα) και να μου βγουν από πάνω ότι προώθησαν τα δικαιώματά μου γιατί - προφανώς - δεν προέκυψε καμία αντίρρηση, διαφωνία, παρέμβαση σ’ αυτό που προώθησαν.

Tales from the other side of town είπε...

Κατ' αρχήν αν πρόκειται για προεκλογική φούσκα, δεν ευθύνεται αυτός που την αναπαράγει κάνοντας ένα ποστ, αλλά προφανώς ο Υπ. Δικαιοσύνης. Αυτός έδωσε την συνέντευξη στον Βήμα 99.5, όχι κάποιος μπλόγκερ.

Σε κάθε περίπτωση για μένα, το θέμα δεν είναι τόσο αν θα κατατεθεί "ένα" σύμφωνο συμβίωσης, αλλά αν θα κατατεθεί ένα σύμφωνο συμβίωσης που θα διασφαλίζει ότι θα γίνεται αποδεκτό από τα ασφαλιστικά ταμεία και από όλους τους δημόσιους οργανισμούς. Γιατί το ισχύον είναι για τα σκουπίδια. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι ότι το σύμφωνο συμβίωσης που είχε καταθέσει το ΠαΣοΚ παλιότερα, απέκλειε ρητώς την υιοθεσία. Επομένως το θέμα τίθεται σ' αυτό το επίπεδο. Στο αν θα κατατεθεί (αν τελικώς κατατεθεί) ένα αξιοπρεπές σύμφωνο.

Και επειδή ακριβώς τα περισσότερα σύμφωνα συμβίωσης (με εξαίρεση λίγες χώρες) είχαν παρουσιάσει προβλήματα, ο πολιτικός γάμος ομοφύλων είναι και παραμένει το κυρίαρχο αίτημα.

xomeritis είπε...

To λοατ κίνημα ανήκει στην κοινωνία των πολιτών. Αν μια ανεπαρκής κυβέρνηση, σύμφωνα με την κρίση πολλών, δείξει πρόθεση να κατεβάσει κάποιο νόμο για το περιβάλλον, αλίμονο στην κοινωνία των πολιτών αν το WWF (παράδειγμα, ως εκπρόσωπός της) δεν κινητοποιηθεί επειδή κρίνει ότι η συζήτηση για το νόμο αποτελεί επικοινωνιακή φούσκα μιας ανεπαρκούς κυβέρνησης. Και δυστυχώς το λοατ κίνημα στην Ελλάδα στερείται κάτι τόσο οργανωμένο.

SK είπε...

Ενδιαφέρον όντως. Αν και μάλλον γενικόλογη η δέσμευση, αφού το αφήνει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Όποιος θέλει να ακούσει τις δηλώσεις του Καστανίδη, υπάρχουν στην ιστιοσελίδα του ΒΗΜΑ99.5 (στο Αρχείο σχολίων, 17-Σεπ, εκπομπή Γιάννης Πολίτης).
Για όποιον θέλει να το κατεβάσει, το απευθείας λινκ του mp3 βρίσκεται εδώ. Το συγκεκριμένο απόσπασμα αρχίζει στο 17'10''.

Tales from the other side of town είπε...

SK,
Έψαχνα να το βρώ και δεν τα κατάφερνα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ :-)

xomeritis είπε...

Λίγο στο άσχετο έπεσε η ερώτηση. Ελπίζω να μην είναι το συνηθισμένο κόλπο, ψηλάφισης της κοινής γνώμης, όπως έχουν κάνει με άλλα μέτρα που είχαν πρόθεση να πάρουν. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πίεση από τις οργανώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ρε παιδιά εγώ είμαι ο παράξενος. Βάλτε εσείς τους τίτλους που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, στείλτε κόσμο στην κάλπη και ας ελπίσουμε όλοι ότι δεν θα αποδειχθεί άλλη μια προσπάθεια ψηλάφησης της κοινής γνώμης.

Tales έχω διαβάσει σχεδόν όλα παλαιότερα ποστς σου και αρκετά του Thomas.
Σε αυτό διαφωνούμε σε ένα πράγμα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ.

xomeritis είπε...

Ανώνυμε πρέπει να καταγαφεί η άποψή σου, να υπάρχουν όλες οι πιθανές προοπτικές και μη.

Tales from the other side of town είπε...

Πάντως, στην κάλπη πάν' ενήλικες. Αν κάποιος είναι τόσο ανώριμος που επιρρεαστεί από κάποιον (έστω άστοχο) τίτλο, τότε είναι άξιος των πράξεών του.

gay super hero είπε...

@ tales

Δίκιο έχεις. 'Ενας ώριμος ψηφοφόρος δεν είναι δυνατόν να παρασύρεται από τίτλους.

Από την άλλη, η άκριτη επανάληψη του συγκεκριμένου τίτλου σε ένα σωρό μπλογκ και φόρουμ -έχουμε κυριολεκτικά κατακλυστεί από χτες- δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί συγκεκριμένους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς. Έστω κι αν αυτό συμβαίνει ακούσια.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Yποτίθεται ότι το ΠαΣοΚ είχε έτοιμη πρόταση, από τον Νοέμβριο του 2008, τουλάχιστον, όπως γράφει στον επίσημο ιστότοπό του:

ΠαΣοΚ, πρώτα ο πολίτης: Πρόταση Νόμου κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με την οποία προβλέπεται η καθιέρωση του Συμφώνου Συμβίωσης, μεταξύ δύο ατόμων, ανεξαρτήτως φύλου. Με την καθιέρωση του Συμφώνου Συμβίωσης διασφαλίζονται και τα δικαιώματα των πολιτών, όπως στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης και της κληρονομικής διαδοχής.

Ξεκινάει πάλι από το σημείο μηδέν;

(και ας μην σχολιάσω το "πρώτα ο πολίτης"...)

Tales from the other side of town είπε...

Κατερίνα,
ούτε εγώ θέλω να το σχολιάσω...
Η πρόταση αυτή υπάρχει και μπαινοβγαίνει στα συρτάρια τους από το 2005 αν θυμάμαι καλά.
Τα καλοκαίρια την θυμούνται, τους χειμώνες την ξεχνούν. Φθινόπωρο τώρα, είμαστε στο μεσοδιάστημα - θα δούμε.
Η γνώμη μου, αν θές, είναι ότι επειδή η ερώτηση έγινε εντελώς στο άσχετο (αν ακούσεις το απόσπασμα), τον έπιασαν εξ απήνης (για το Βατοπέδι τον είχαν καλέσει) και έτσι ψέλλισε κάτι για νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Έτσι ένα ζήτημα είναι αυτό που θέτει ο gsh, περί "επικοινωνιακών σχεδιασμών" της κυβέρνησης.
Ένα άλλο ζήτημα όμως είναι, ας μας απασχολήσει επιτέλους αυτό, είναι αν ο λοαδ χώρος θα αποκτήσει κάποτε δικό του σχεδιασμό. Επικοινωνιακό και ουσιαστικό.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

(λόγω buzz η παρέμβασή μου.)

xomeritis είπε...

Πάντως είναι η πρώτη φορά που με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση γίνεται αναφορά στο σύμφωνο. Το ΠΑΣΟΚ είχε κατεβάσει κάποια πρόταση το φθινόπωρο του 2005. Δεν θυμάμαι καν αν ήταν πρόταση ή έκθεση ιδεών. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ, εκθέσεις ιδεών για τα δικαιώματά μας έχει απαγγείλει και κατεβάσει πολλές και γλαφυρές.

Αλλά, ο εμπαιγμός στους ομοφυλόφιλους είναι γενικός, απ’ όσα κόμματα και κυβερνήσεις δηλώνουν προοδευτικά. Αλλά, να μην κάνουμε το σφάλμα και δούμε την αντίδρασή μας με αντιπολιτευτικές παραμέτρους. Ως ομοφυλόφιλος, με ενδιαφέρει να κινηθούν τα θέματά μου. Από τη στιγμή που κάποιο σήμα σταλεί από την κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, για κάποιο ζήτημα που μας αφορά, πρέπει να δώσουμε προσοχή.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 17 4:10 άσε τον Χωμερίτη και τον Τέηλ να κάνουνε άκριτο copy/paste για το Σύμφωνο και στο δικό σου ιστολόγιο κάνε κριτικό copy/paste με συνταγές για σοκολατάκια και συμβουλές για την ευκοιλιότητα.

xomeritis είπε...

Κατερίνα, η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει πέρσι τον Ιούλιο σε επιτροπή στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, είχε πολλά προβλήματα. Γι’ αυτό επιμένω ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι τεντωμένη η προσοχή μας.

Tales from the other side of town είπε...

Αγαπητέ μου ξωμερίτη,

Κι όμως είναι η ίδια ακριβώς πρόταση νόμου από το 2005.
Επί παραδείγματι για πρώτη φορά στο μπλογκ του erva_cidreira, την συναντάω με ημερομηνία 12.4.2006, πιέζοντας εδώ.
Αργότερα παρουσιάστηκε επίσημα (στην Βουλή εννοώ) τον Νοέμβριο του 2008, όταν η ΝΔ έφερε τον δικό της νόμο, και στη συνέχεια το καλοκαίρι του 2009 στο θερινό τμήμα.

Tales from the other side of town είπε...

Για να είμαστε πλήρεις στο ιστορικό, συμπληρώνω ότι η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκε αυτή η πρόταση νόμου ήταν το φθινόπωρο του 2005, σε εκδήλωση με προσκεκλημένες προσωπικότητες από τον (σοσιαλδημοκρατικό) ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο. Την προετοιμασία του νόμου είχε αναλάβει ο καθηγητής νομικής Ν. Αλεβιζάτος.
Αν ψάξει κανείς επισταμένως στο αρχείο της Καθημερινής, είμαι σίγουρος ότι θα το βρεί - εκεί είχε δημοσιοποιηθεί με άρθρο του Αλεβιζάτου.