Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΓΚΕΪ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ.

Αντιγράφω από το Βήμα.
Δεν πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ πρόταση για ανοιχτή θητεία των γκέι στρατιωτών.
Χωρίς η πρόταση να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία, η Γερουσία των ΗΠΑ δεν θα ανοίξει το διάλογο για κατάργηση του νόμου που εμποδίζει σε ομοφυλόφιλους να υπηρετούν ανοιχτά στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, η πρόταση συγκέντρωσε 56 ψήφους υπέρ και 43 κατά, δεν είχε δηλαδή την απαραίτητη πλειοψηφία των 60 ψήφων για να προχωρήσει η εξέτασή της.
Ψηφίστηκε μόνο από τους Δημοκρατικούς αν και δύο έδωσαν αρνητική ψήφο· μία γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων που δήλωνε ότι θα ψηφίσει υπέρ, απέσυρε τελικά τη στήριξή της.
Η άρση απαγόρευσης θητείας για τους γκέι είχε προταθεί επί προεδρίας Κλίντον, αλλά συνάντησε αντιδράσεις που οδήγησαν τελικά στη συμβιβαστική πολιτική «don't ask, don't tell» (οι αρμόδιοι δεν ρωτούν, οι στρατιωτικοί δεν το δηλώνουν).
Ωστόσο, οι ομοφυλόφιλοι μπορεί να τιμωρηθούν με απόταξη αν αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Η εξέλιξη στη Γερουσία, υπογραμμίζουν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, σημαίνει ότι χάθηκε μία ευκαιρία για την αλλαγή του νόμου.
Αν μάλιστα οι Δημοκρατικοί χάσουν έδαφος κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι πιθανότητες αλλαγής θα γίνουν ακόμα λιγότερες.
Το νομοσχέδιο μπορεί να εισαχθεί και πάλι στις αρχές Δεκεμβρίου.
Αναλυτές προσθέτουν ότι οι Δημοκρατικοί δεν εργάστηκαν εντατικά για την αλλαγή του νόμου, παρά την υποστήριξη του προέδρου Ομπάμα.
Το Πεντάγωνο πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου το πόρισμά του για το θέμα της άρσης της απαγόρευσης, όπως ζήτησε ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.
* Παράλληλα, η Γερουσία ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2011, ύψους 726 δισ. δολαρίων.
Οι Δημοκρατικοί είχαν ενσωματώσει στο νομοσχέδιο των δαπανών τις διατάξεις για τους ομοφυλόφιλους, ώστε να «εξαναγκάσουν» με τον τρόπο αυτό τους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν το νομοσχέδιο.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: