Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΗΠΑ: ΑΥΞΑΝΕΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

Αντιγράφω από την Καθημερινή.
ΗΠΑ: Αυξάνει η αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών ως οικογένεια.
kathimerini.gr με πληροφορίες από Αssociated Press, 15-09-10.

«Αυτό είναι ένδειξη ενός πιο ανοιχτού κοινωνικού περιβάλλοντος, στο οποίο τα άτομα αισθάνονται πιο άνετα να συζητήσουν για την σεξουαλικότητά τους».
Όσο οι Αμερικανοί τιμούν την οικογένεια, άλλο τόσο διαφέρουν στο πώς την αντιλαμβάνονται. Σε διάφορες έρευνες που διεξήχθησαν από το 2003 έως το 2010 και σε δείγμα 2.300 ανθρώπων, παρατηρείται ότι υπάρχει αυξανόμενη αναγνώριση των ανύπαντρων ζευγαριών –είτε ομοφυλόφιλων είτε ετεροφυλόφιλων– ως οικογένεια.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που «αντιστέκονται» σ’ αυτήν την τάση, με το να θεωρούν «περισσότερο» οικογένεια τα κατοικίδιά, παρά ζευγάρια ομοφυλόφιλων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, βέβαια, η αλλαγή στον τρόπο αντίληψης της «παραδοσιακής» οικογένειας (αύξηση 10% από το 2003 έως το 2010) συνδέεται με όσους από τους ερωτώμενους είχαν αναφέρει ότι είχαν φίλο ή συγγενή ομοφυλόφιλο.
«Αυτό είναι ένδειξη ενός πιο ανοιχτού κοινωνικού περιβάλλοντος, στο οποίο τα άτομα αισθάνονται πιο άνετα να συζητήσουν για την σεξουαλικότητά τους», λέει ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας.
Στις αρχές της δεκαετίας, το ένα τρίτο απ’ όσους ερωτήθηκαν δήλωναν ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια χωρίς παιδιά αποτελούν οικογένεια. Μάλιστα, το 2006, όταν το δείγμα ερχόταν αντιμέτωπο με την ερώτηση αν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ή τα κατοικίδα μετρούν ως οικογένεια, ένα ποσοστό της τάξεως του 30% απαντούσε θετικά για τα κατοικίδια.
Σε έρευνα που έγινε το 2010, το 83% των ερωτώμενων δήλωσε ότι τα ανύπαντρα (ετεροφυλόφιλα) ζευγάρια με παιδιά είναι οικογένεια, ενώ το 40% αντιλαμβανόταν το ίδιο για ανύπαντρα (ετεροφυλόφιλα) ζευγάρια χωρίς παιδιά.
Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά υποστήριξης γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων βρίσκονται στο 52% υπέρ και 48% κατά. Παρόλο που πέντε πολιτείες και η περιφέρεια της Columbia επιτρέπουν γάμους ομοφυλοφίλων η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει. Αρκετοί θρησκευόμενοι συντηρητικοί ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια στάση παρά τις αλλαγές στην κοινή γνώμη.
«Οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι ένα επικίνδυνο κοινωνικό εγχείρημα», λέει ο Glen Stanton, διευθυντής σπουδών που σχετίζεται με τη διαμόρφωση της οικογένειας. «Ένα ζευγάρι λεσβίες που παντρεύτηκε νόμιμα στη Μασαχουσέτη, είναι οικογένεια; Εμείς απαντάμε, σίγουρα όχι».
Από την άλλη πλευρά, η επικεφαλής του Συμβουλίου για την Ισότητα στην Οικογένεια, Jennifer Chrisler, δηλώνει ικανοποιημένη ακόμη και με αυτήν την αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που αντιλαμβάνεται ως οικογένεια τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: