Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Διαβάζω πολλές φορές για τις διεργασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσον αφορά τα λοαδ θέματα, στην συνέχεια κοιτάζω τί γίνεται στην Ελλάδα (το απόλυτο τίποτα δηλαδή) και με πιάνει κατάθλιψη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παρακάτω που βρίσκω την ευκαιρία να αντιγράψω από το transs.gr. Το πρώτο βήμα έγινε πριν από λίγους μήνες με την ψήφιση οδηγίας που συμπεριλαμβάνει τα διεμφυλικά άτομα στα θέματα ισότητας των γυναικών, τώρα απομένει να υπάρξει εξιδείκευση, τόσο με την ψήφιση επικαιροποιημένης οδηγίας κατά των διακρίσεων που θα υπάρχει σαφής αναφορά στην απαγόρευση των διακρίσεων για λόγους ταυτότητας φύλου, όσο και επιπλέον μέτρων. Αυτή η ανάγκη επισημαίνεται. Εξαιρετική η Ευρωβουλευτής Eva-Britt Svensson, γνωστός και σταθερός για την υποστήριξή του στα δικαιώματα των τρανς γυναικών και αντρών ο ευρωβουλευτής της LGBT Intergroup, Romeva i Rueda.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την βελτίωση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών στην Ε.Ε.
Η Eva-Britt Svensson, ευρωβουλευτής της Σουηδίας, η οποία είναι επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών και των θεμάτων ισότητας φύλου, δήλωσε σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι θα πρέπει να εξεταστεί η αλλαγή της κοινοτικής νομοθεσίας στα θέματα που αφορούν τα διεμφυλικά άτομα, διότι -όπως είπε- "τα πράγματα δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα έπρεπε.
"Πρέπει να βελτιώσουμε κατ' αρχήν τις τεχνικές μας γνώσεις επί το αρτιότερον, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να αποτρέψουμε τις διακρίσεις που ακόμη βιώνουν τα διεμφυλικά άτομα στις κοινωνίες μας", δήλωσε.
"Βρισκόμαστε ήδη στο 2010, και ακόμη διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κόσμος που υφίσταται διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου", συμπλήρωσε.
Η Svensson, υπήρξε επίσης ομιλήτρια σε συνέδριο των Πράσινων που υπήρξαν αναφορές στο ζήτημα των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων στις Βρυξέλλες χτες Τετάρτη, στιγματίζοντας τους "ετεροκεντρικούς κανόνες που θεμελιώνουν τις κοινωνικές δομές".
"Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερα αυτά τα ζητήματα στο Κοινοβούλιο", δήλωσε, ενώ αναγνώρισε ότι η Επιτροπή FEMM (επιτροπή για θέματα γυναικών και ισότητας φύλου), δεν έχει θέσει ως προτεραιότητά της τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, στον βαθμό που θα έπρεπε και επέμεινε ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά βήματα στην κατεύθυνση της επιθυμητής ισότητας.
"Ως Ευρωβουλευτές έχουμε την υποχρέωση αυτή, πρέπει όμως να δουλέψουμε και σε επίπεδο κρατών-μελών, αφού πολλές χώρες υπολείπονται. Είναι απαιραίτητα να βάλουμε ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων", είπε η Svensson.
Θερμός υποστηρικτής των λεγομένων της Svensson, ο Πορτογάλος, ευρωβουλευτής, μέλος των Πρασίνων και Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου LGBT Intergroup, λέγοντας ότι είναι επείγουσα η ανάγκη υποστήριξης των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, και ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει βία κατά των τρανς.
"Όσοι ασκούν βία στα διεμφυλικά άτομα, πρέπει να συλλαμβάνονται, και η νομοθεσία μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη πάνω σ' αυτό. Τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να είναι αποδεκτές, πρέπει να είναι έξω από την κουλτούρα μας", δήλωσε.
Μιλώντας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ ατόμων, ο Romeva i Rueda, είπε ότι στον όρο LGBT, "έχουμε βάλει ένα μεγάλο G και ένα μικρό T", υποννοώντας ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ενώ στα δικαιώματα των τρανς που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα δίνεται μικρότερη σημασία. "Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει", είπε συμπληρώντας "Η δράση όλων μας είναι κρίσιμη και είναι επείγουσα μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας Φύλου. "Σε πολλά μέρη του κόσμου μας, είναι θέμα ζωής και θανάτου, δεν είναι φιλοσοφικό το θέμα", κατέληξε.
Επίσης, μιλώντας από μέρους της Επιτροπής Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων η Belinda Pyke συμφώνησε λέγοντας ότι "πρέπει να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την εξάλειψη της μη ανεκτικότητας και της μισαλλοδοξίας κατά των διεμφυλικών ατόμων", ενώ η Marije Cornelissen, διοργανώτρια της συζήτησης και Ολλανδή βουλευτής Marije Cornelissen μίλησε για την σπουδαιότητα των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, ειδικά στον χώρο εργασίας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: