Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ.

Στην πραγματικότητα, ο Ιταλικός Άρειος Πάγος, δεν αναγνώρισε κανένα γάμο ομοφύλων, ούτε καν έμμεσα όπως αναφέρει το τίτλος του δημοσιεύματος του "Έθνους". Αυτό που εφάρμοσε ήταν απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπάρχει από τον Ιούλιο του 2008 (υπόθεση P.B. και J.S. κατά Αυστρίας, που μπορείτε να θυμηθείτε εδώ). Και το έκανε απλά γιατί ήταν υποχρεωμένος να το κάνει.
Φυσικά είναι μία θετική εξέλιξη, όμως όχι όπως παρουσιάζεται.
Αντιγράφω από εδώ.
Εμμεση αναγνώριση του γάμου ομοφύλων στην Ιταλία
Δεν αναγνωρίζεται νομικά ο γάμος, αλλά το γευγάρι έχει δικαίωμα της ίδιας μεταχείρισης όπως τα παντρεμένα ζευγάρια, αποφάνθηκαν οι δικαστές.
Ιστορία έγραψε στην ιταλική νομοθεσία ένα ζευγάρι Ιταλών ομοφυλόφιλων που είχε παντρευτεί προ δεκαετίας στην Ολλανδία, με το αίτημά του να αναγνωριστεί ο γάμος από το Δήμο τους, τη Λατίνα, 50 χλμ. νότια της Ρώμης, ώστε να καταγραφεί στα μητρώα. Η απόρριψη του αιτήματος από το Δήμο δεν τους πτόησε και έφεραν την υπόθεση στις επόμενες βαθμίδες της Δικαιοσύνης.
Τελικά, ο Αρειος Πάγος κλήθηκε να κρίνει την υπόθεση και το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιταλίας είναι «ιδιαίτερης συμβολικής, όσο και ουσιαστικής σημασίας, στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα αναφέρονται στην Συνθήκη Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου».
«Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, όπως κάθε άλλο ζευγάρι το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από ετερόφυλους συζύγους» τόνισαν οι δικαστές. Οσον αφορά το καθ' εαυτώ αίτημα εγγραφής του γάμου στα μητρώα, η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς «στην Ιταλία δεν μπορεί να αναγνωρισθεί νομικά ένας γάμος τον οποίο δυο άτομα του ίδιου φύλου έχουν συνάψει σε ξένη χώρα».
Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, καθώς προσέθεσαν ότι «το ζευγάρι έχει δικαίωμα να τυχαίνει της ίδιας νομικής μεταχείρισης που ο νόμος εξασφαλίζει στα παντρεμένα ζευγάρια», εξισώνοντας ουσιαστικά τα παντρεμένα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου και χώρας όπου τελέστηκε ο γάμος.
Για «ιστορική απόφαση» κάνουν λόγο οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, οι ριζοσπάστες, και κόμματα της ιταλικής Αριστεράς όπως το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών», η «Αριστερά και Ελευθερία» και η κεντροαριστερή «Ιταλία των Αξιών». Και ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού σχήματος «Μέλλον και Ελευθερία», με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, σχολίασε την απόφαση λέγοντας «ζήτω ο Άρειος Πάγος».
Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Μαουρίτσιο Λούπι, του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας», υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για δικαστικές υπερβολές, διότι η μόνη έγγαμη πραγματικότητα, είναι εκείνη που συνδέει τη γυναικεία και ανδρική παρουσία».
«Η αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης. Με το θέμα, θα πρέπει να ασχοληθούν η Βουλή και τα κόμματα», πρoσέθεσε ο υπουργός αρμόδιος για την διεθνή συνεργασία Αντρέα Ρικάρντι. «Ο γάμος χάνει την αξία του, όταν, όπως έκανε ο Άρειος Πάγος, θεωρείται ασήμαντη η ταυτότητα του φύλου όσων συνθέτουν το ζευγάρι», τόνισε ο πρόεδρος των καθολικών νομικών Φραντσέσκο Ντ' Αγκοστίνο.
Οι Ιταλοί δικαστές, αποφάνθηκαν, όμως, ότι «έχει ξεπερασθεί η αντίληψη βάσει της οποίας η διαφορά φύλου των μελών του ζευγαριού είναι απαραίτητη προϋπόθεση, φυσιοκρατικού, ουσιαστικά, χαρακτήρα, για να μπορεί να υπάρχει ο γάμος».
Πολλοί σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι η Ιταλία, μαζί με την Ελλάδα, είναι από τις λίγες χώρες που, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προσφέρουν κανένα είδος νομικής αναγνώρισης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ...

Α, πολύ ωραία, πάμε χάρμα...
Μπαμπινιώτης: Βαθιά πίστη και προσήλωση στην Ορθοδοξία
Tη βαθιά του πίστη αλλά και την προσήλωσή του στην Ορθοδοξία και την παράδοσή της εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον οποίο επισκέφθηκε στα γραφεία της αρχιεπισκοπής.
Ο υπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη δεν είναι εθιμοτυπική, αλλά ουσιαστική. «Έχω βαθιά πίστη, όπως ο απλός Έλληνας πιστεύει», είπε ο υπουργός και συνέχισε τονίζοντας ότι είναι επίκαιρη η στιγμή που επισκέπτεται τον αρχιεπίσκοπο διότι, σε λίγο, «θα γιορτάσουμε την παλιγγενεσία του έθνους, που συνδέεται με την παρουσία του κλήρου... Δίπλα στον Κοραή, ήταν ο Νεόφυτος Δούκας, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων κλπ. Και βεβαίως, δεν ξεχνάμε τον Αθανάσιο Διάκο».
Ο υπουργός τόνισε ότι η Παιδεία δεν μπορεί να αφίσταται από την Ορθοδοξία.(...)
Εμ, φίλτατε Πρύτανη, και νυν Υπουργέ, τά 'χει πει ολόκληρος Πιλάλας εδώ και 20 χρονάκια: "Από χώμα κι από λάσπη μας έπλασ' ο θεός / οικοδόμος, οικοδόμος, ήτανε κι αυτός". Πάμε τα μινόρια...

.

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ...

Κάπως μελαγχολικά κάνω το συγκεκριμένο ποστ. Η ιστορία έχει ως εξής: Σήμερα το μεσημέρι βλέπω αραγμένη ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι στο γραφείο μου, μία μοτοσυκλέτα ακριβώς ίδια με μία που μου είχαν κλέψει πριν από χρόνια. Όταν λέμε ακριβώς ίδια, εννούμε ίδια: ακριβώς ίδια αερογραφία στο ντεπόζιτο (αρκετά σπάνια), ίδια βαθουλώματα, το σκίσιμο στη σέλα ήταν στο ίδιο σημείο, οι "χούφτες" από το γκάζι ήταν οι ίδιες, η εξάτμιση ίδια με αυτήν που είχα βάλει ένα χρόνο πριν κλαπεί γιατί την είχα "κάψει" από τα πολυζορίσματα που της είχα κάνει.

Βέβαια σε χειρότερη κατάσταση, άλλωστε ήταν παλιό μοντέλο, τα ψωμιά της τα είχε φάει εντελώς. Ήμουν σίγουρος ότι ήταν αυτή, 99.9%. Εξ άλλου την είχα χρόνια, γύριζα παντού μ' αυτήν, μέχρι και στον Ψηλορείτη στη Κρήτη την είχα ανεβάσει καταφορτωμένη, με άσκημο καιρό και ελαφρώς χιονισμένα, ήξερα κάθε λεπτομέρειά της, κάθε λακούβα που εγώ της είχα κάνει από τις ψιλο-χύμες που είχα φάει. Ακόμη κι αν ήταν για πέταμα, την είχα αγαπήσει τόσο πολύ, που διάολε, την ήθελα πίσω.

Έτσι λοιπόν, παρ' ότι φαινόταν ότι είναι πλέον σχεδόν για παλιοσίδερα, και μ' όλες αυτές τις σκέψεις, πήρα τηλέφωνο το 100 να έρθει, αφού πρώτα αναζήτησα και βρήκα αριθμό πλαισίου, τις πινακίδες που είχε όταν την κυκλοφορούσα (γιατί ο κλέφτης είχε αλλάξει πινακίδες). Μετά από λίγο ήρθε η αστυνομία, τους εξήγησα. Εκείνοι έλεγξαν τον αριθμό πλαισίου και μου είπαν ότι δεν ταιριάζει με αυτόν που είχε η δική μου. Μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Μάλλον δεν είναι αυτή που μου είχε κλαπεί.

Επιστρατεύω γνώσεις απ' το ίντερνετ, και βλέπω ότι πολλοί λένε ότι ο αριθμός πλαισίου, είναι μεν δύσκολο ν' αλλάξει, αλλά υπάρχουν επιτήδιοι που μπορούν να τον αλλάξουν. Γιατί που να πάρει, την κοίταζα αυτές τις 6 ώρες που ήταν κάτω απ' το μπαλκόνι, και ήταν ολόιδια, κάθε βαθούλωμά της, οι αλλαγές στα ανταλακτικά. Δεν μπορούσα όμως να αποδείξω τίποτε...

Ξανακοιτάζω πριν από λίγο, και αφού πλέον η αστυνομία είχε φύγει εδώ και ώρα, και αφού είχα κουραστεί να φυλάω καραούλι, ο χώρος ήταν κενός. Είχε φύγει.

Είτε ήταν τελικά η δική μου, είτε όχι, παλιοσίδερα πλέον θα μου πεις. Ε, και;

.

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

POTATO HEAD BLUES.

Ο Καρατζαφέρης λέει, ήτανε φτωχός, αλλά έγινε χοντρός
γιατί έτρωγε πολλές πατάτες.
Στις κεντρικές πλατείες πουλάνε πατάτες.
Το "κίνημα της πατάτας", λέει, φουντώνει.
Πολύ πατάτα ρε παιδί μου...
Μην τρως πολλές πατάτες,
θα γίνεις Καρατζαφέρης!

Louis Armstrong - Potato Head Blues
.